Kun opit ottamaan tukea veden pinnasta, melontavarmuutesi lisääntyy ja muidenkin taitojen opettelemisesta tulee helpompaa. Aluksi on kuitenkin hyvä tietää muutama perusperiaate, joihin kaikki perustuu. Tällöin myös erilaisten liikkeiden soveltamisesta tulee helpompaa.
Koska tositilanteessa tarve tuen ottamiselle tulee silmänräpäyksessä, on liikkeiden oltava lähes refleksinomaista. Siksi taitoja pitääkin harjoitella usein.
Tässä tutoriaalissa saat harjoitteluvinkkejä sekä tuentoja, että kajakkipyörähdystä varten. Harjoitellessasi näitä taitoja löydät itsesi moneen otteeseen veden alta istumassa väärinpäin olevassa kajakissa. Älä siis koskaan harjoittele yksin.
Aluksi on tärkeää tutustua melan käyttäytymiseen veden pinnalla ja sen alla. Mikä saa melan pyrkimään ylös ja mikä taas sukeltamaan ja missä asennossa sen liikuttaminen on kevyttä tai raskasta. Parhaiten tästä pääsee jyvälle jättämällä kajakki rantaan ja kahlaamalla vyötärön syvyiseen veteen melan kanssa. Huomaat varmaankin ainakin seuraavat kolme asiaa:
Paina aluksi melaa suoraan alaspäin. Vaikka vesi väistyykin melan tieltä, se antaa melko hyvän vastuksen. Huomaa kuitenkin, että vastus on riittävä vain jos mela on vaakasuorassa. Pyri siis aina tuentoja tehdessäsi pitämmään mela mahdollisimman vaakasuorassa ja lähellä pintaa.
Toinen huomion arvoinen asia on, että melalla saa myös melko voimakkaan tuen pyyhkäisemällä sillä veden pintaa pitkin, siten että lapa on nousevassa kulmassa. Tekemällä vetoa nopeasti edestakaisin saat aikaiseksi kahdeksikkovedon, jonka avulla saat tuen vedestä pitkäksi aikaa.
Kolmanneksi, jos liikutat melaa lavan reuna edellä, veden vastus on lähes olematon. Tällä tavalla saat melan nopeasti ylös vedestä, mikäli se alkaa uppoamaan. Muutoin saattaisit vetää itsesi veden alle, melan pysyessä veden vastuksen vuoksi paikallaan.
Onnistuneen tuennan tai kajakkipyörähdyksen tärkein elementti on lantionkääntö. Se tarkoittaa, että kaaduttuasi pyrit ensiksi saamaan kajakin oikenemaan kääntämällä rivakasti lantiollasi, sen sijaan että yrittäisit ensiksi saada itsesi takaisin kajakin päälle. Aluksi tämä järjestys saattaa tuntua luonnottomalta, mutta pian huomaat sen olevan ainoa tapa. Lantionkääntö tehdään keskivartalon lihaksilla ja painamalla polvea kantta vasten samanaikaisesti. Liike on suunnilleen sama kuin kallistuskäännöksiä tehdessä.
Tuennan loppuvaiheessa on parempi ajatella, että yrität vetää kajakin allesi, sen sijaan että yrittäisit työntää ylävartaloasi sen päälle. Sama ajatus auttaa myös kajakkipyörähdystä tehdessä.
Harjoitellaksesi lantionkääntöä tarvitset jotain, josta ottaa käsillä tukea. Laituri, uima-altaan reuna tai vaikka rantavedessä seisova kaverisi sopii tarkoitukseen mainiosti.
Ota jaloillasi tiukka "ote" kajakista koukistamalla ne siten, että kantapääsi painautuvat kajakin pohjaa vasten ja polvesi puristuvat kantta vasten.
Harjoittele lantionkääntöä portaittain, aloittaen kevyestä tasapainon "menetyksestä" edeten aina siihen pisteeseen saakka, että olet poikittain vedessä.
Pyri nojaamaan taaksepäin, sillä kääntö on sitä kevyempi, mitä lähemmäksi kajakkia pystyt painautumaan. Huomaa myös, että mikäli teet käännön tarpeeksi rivakasti, auttaa kajakin oikenemisliike lopulta vetämään myös ylävartalosi kajakin päälle. Hyvän lantionkäännön tunnusmerkki onkin, että et tarvitse juuri lankaan käsivoimia.
Mikäli meloessasi menetät tasapainosi pahemman kerran, muista että veden pinta jarruttaa kaatumisliikettä. Tämä tarkoittaa sitä, että usein on parempi kaatua suosiolla ja aloittaa ylätuennan tekeminen vasta sitten. Tällä tavalla melasi antama tuki ei tuhlaudu kaatumisen pysäyttämiseen, sillä suurin osa ylävartalosi liike-energiasta häviää veden vastukseen.
Pyri ottamaan tuennan aloitusasento mahdollisimman nopeasti, jotta olet valmiina tuennan aloittamiseen heti veteen jouduttuasi.
Kajakin kanssa veden alle joutuminen on ahdistavaa. Siksi tuentojen ja kajakkipyörähdyksen harjoitteluvaiheessa kannattaakin tehdä olosuhteet mahdollisimman mukaviksi.
Ensinäkin paikalla pitää olla avustaja, joka pystyy auttamaan, mikäli jokin menee pieleen. Paras paikka aloittaa harjoittelu on uima-allas, sillä vesi on lämmintä, tyyntä ja kirkasta. Mutta mikä tahansa tyyni paikka käy hyvin.
Myös melankellukkeesta voi olla hyötyä, sillä saat siitä jatkuvan tuen ja voit keskittyä rauhassa esimerkiksi lantionkäännön harjoitteluun.
Myös nenäklipsi ja uima- tai sukelluslasit auttavat keskittymään olennaiseen. Ja jos et ole vielää lukenut pelastautumistaitojen yleisohjeita, niin tee se nyt.
© 2019 Melontaopas.fi | Credits | Terms, Privacy & Cookie consent