Ennen kuin otat ensimmäistäkään melanvetoa, kannattaa tutustua melan toimintaperiaatteeseen ja opetella pitelemään sitä oikein. Vaikka se saattaakin tuntua itsestäänselvyydelle, on muutamia asioita, jotka on syytä tietää.
Melan lapa on kovera, samaan tapaan kuin uimarin kämmen. Melalla on siis kämmen- ja rystypuoli.
Useimmat melan lavat ovat viistoja, jolloin lavan yläreuna on alareunaa pidempi. Varmista siis, että pitelet melaa oikeinpäin, jotta se tottelisi paremmin.
Suositeltava oteväli melasta on etäisyys kyynärpäästäsi toiseen tai hieman vähemmän. Useimiten on hyvä vaihdella oteväliä, jotta rasitus jakautuisi paremmin eri lihaksille. Oteväli on leveämpi kun tarvitset vetoihin tarkempaa kontrollia tai voimaa ja vastaavasti hieman kapeampi pitkää matkaa melottaessa.
Useimpien melojen lavat ovat kallistettu samaan tapaan kuin lentokoneen propelli. Tämän avulla lapojen ilmanvastus on saatu mahdollisimman pieneksi.
Myös vasenkätisten kannattaa opetella melomaan oikeakätisellä melalla. NImittäin vasenkätistä melaa ei aina ole saatavilla ja kätisyyden vaihtaminen myöhemmin on vaivalloista.
Oikea kätesi on niin sanottu johtava käsi. Tämä tarkoittaa, että ote on pitävä, eikä muutu melonnan aikana. Pystyt säätelemään lapojen kulmaa kääntämällä oikean kätesi rannetta.
Ota ote siten, että ranteesi on suorassa, kun viet melan oikealle puolellesi vedon aloitusasentoon. Otteen ei tarvitse olla liian tiukka, muutoin kätesi väsyvät nopeasti.
Vasen käsi antaa melan pyöriä vapaasti kämmenessä. Tämä "oikea kiinteä, vasen vapaa" periaate on käytössä lähes kaikissa melontaliikkeissä.
© 2019 Melontaopas.fi | Credits | Terms, Privacy & Cookie consent