Eteenpäin melonnan oppii nopeasti, mutta oikean melontatekniikan avulla jaksat meloa tehokkaasti pitkiäkin matkoja ja vältyt rasitusvammoilta. Opettelemme seuraavaksi oikeaoppisen eteenpäinmelonnan tärkeimmät elementit. Muista kuitenkin, että melontatyyli on henkilökohtainen asia, joka riippuu esimerkiksi lihaskunnosta, ruumiinrakenteesta ja melontakalustostasi. Opettelithan jo oikean melaotteen.
Oikea melonta-asento on tärkeä, jotta voit käyttää koko vartaloasi tehokkaasti. Istu ryhdikkäästi ja selkä suorassa. Pidä olkapäät rentoina ja rintakehä avoinna, niin pystyt hengittämään helposti. Älä nojaa selkätukeen.
Jos kajakin istuimen asento pakottaa melonta-asennon takakenoon, kannattaa yrittää säätää sitä pystymmäksi.
Pyri pitämään jalat lähekkäin ja tukevasti jalkatukia vasten. Säädä jalkatuet siten, että jalkasi ovat koukussa ja pystyt tarvittaessa tukevoittamaan kajakkia painamalla polvesi kantta vasten. Muista, että jalkojen pitäminen lähekkäin mahdollistaa paremman melontatekniikan.
Huolehdi erityisesti, että kajakissasi on kunnolliset jalkatuet, sillä jos et pysty huoletta käyttämään jalkojasi vartalonkierron tukena, tulee melonnasta tehotonta.
Melonnassa voimanlähteenä toimii vartalosi ja jalkasi. Kädet ainoastaan välittävät voiman melaan. Periaatteesta pääsee jyvälle, kokeilemalla pitää kädet lähes suorina ja melomalla ainoastaan vartaloasi kiertämällä.
Ajattele aina, että vedät melasta kiinnipitäen itseäsi eteenpäin, sen sijaan että vetäisit melaa taaksepäin. Tällöin opit parhaiten saamaan kaiken hyödyn irti yksittäisistä melanvedoista, etkä tuhlaa voimiasi.
Vedon alkuvaiheessa koko vartalo on kiertyneenä jotta saat melan mahdollisimman eteen. Alempi käsi on lähes suorana. Ylempi käsi pidetään rentona aavistuksen koukussa ja ranne lähellä ohimoa.
Paina vedonpuoleista jalkaa jalkatukea vasten. Upota mela veteen keihästävällä liikkeellä mahdollisimman eteen ja aivan kajakin kylkeen.
Aloita veto oikaisemalla vartaloasi ja pidä alempi käsi lähes suorana. Tue liikettä painamalla vedonpuoleista jalkaa jalkatukea vasten. Pyri saamaan eniten tehoa juuri vedon alkuun ja kevennä loppua kohden. Tällöin saat suurimman hyödyn vartalosi suurista lihaksista samalla, kun mela on kohtisuorassa veteen nähden. Tässä asennossa melan eteenpäin vievä voima on parhaimmillaan.
Ylempi käsi on vedon ajan lepovuorossa, joten otetta kannattaa löysätä. Pyri pitämään ylempi käsi vähintään silmien korkeudella ja anna sen liikkua sivusuunnassa, jotta mela pysyy mahdollisimman pitkään kohtisuorassa veteen nähden.
Lopeta melanveto, kun vetävän käden ranne on vatsan tasolla. Pitempään jatkettuna mela alkaisi vetämään kajakin perää alaspäin ja hidastaisi vauhtia.
Mela nostetaan vedestä lavan reuna edellä ja takaviistoon. Nosto tapahtuu kyynärpää edellä ja nostavan käden ranne seuraa liikettä. Kyynärpäätä ei kuitenkaan tule nostaa hartiatasoa korkeammalle. Ylempi käsi pysyy noston ajan lähes paikallaan edeten vartalonkierron myötä.
Kun mela on nostettu vedestä alkaa valmistautuminen seuraavaan melanvetoon. Vartalo jatkaa vielä kiertymistään, jotta myös seuraava melanveto lähtee mahdollisimman edestä.
Pyri muodostamaan melanvedoista "rullaava" jatkumo, yksittäisten vetojen sijaan. Joskus eteenpäin melominen ei ole sama asia, kuin suoraan melominen. Kannattaa siis tutustua myös seuraaviin tutoriaaleihin.
YLEISIMPIÄ VIRHEITÄ:
– melonta-asento on huono
– vartalonkierto unohtuu ja melotaan pelkillä käsillä
– melanveto jatkuu liian taakse, painaen kajakkia veden alle
– mela viedään vetojen alussa eteen nyökkimällä
– yläkättä työnnetään vedon aikana liian eteen ja mela toimii pääasiassa tehottomassa kulmassa
– kajakkia keinutetaan, jolloin se hidastaa vauhtia
– ranteita ei pidetä suorina, jolloin kädet rasittuvat
© 2019 Melontaopas.fi | Credits | Terms, Privacy & Cookie consent