Jos kajakki kaatuu, kajakkipyörähdys on paras ja turvallisin tapa pelastautua. Se on nopeaa ja koska sinun ei tarvitse poistua kajakista, vältyt todennäköisesti myös kajakin tyhjentämiseltä.
Kajakkipyörähdys perustuu samoihin periaatteisiin, jotka on käyty lävitse tutoriaalissa Tuentojen perusteet. Siksi on tärkeää aluksi lukea se kunnolla lävitse. Samaisesta tutoriaalista saat myös turvallisuuteen ja kajakkipyörähdyksen harjoitteluun liittyviä ohjeita.
Kajakkipyörähdyksestä on olemassa kymmeniä erilaisia variaatioita, mutta useimmiten yhden osaaminen kunnolla riittää avovesimelojalle. Seuraavaksi opetettava tyyli on varmaan yleisin ja yksi helpoimmista.
Muista, että eskimöpyörähdyksen tekeminen tositilanteessa on aivan eri asia, kun esimerkiksi sukelluslasit silmillä lämpimässä uima-altaassa. Harjoittele siis usein ja todenmukaisissa olosuhteissa.
Harjoittelun alkuvaiheessa on helpompi ottaa kajakkipyörähdyksen aloitusasento jo ennen kaatumista. Myös tositilanteessa on suureksi hyödyksi, jos ehdit ottamaan aloitusasennon ennen veden alle joutumista. Tällöin et menetä aikaa yrittäessäsi liikuttaa melaa veden alla oikeaan asentoon.
Pitele melaa normaalilla melontaotteella. Kierrä ylävartaloasi ja aseta mela kajakin vasemmalle puolelle. Tarkista, että melan oikea lapa on kämmenpuoli ylöspäin, siten että kajakkia lähempänä oleva reuna on ylimpänä. Tällöin saat melasta parhaan mahdollisen tuen, kun lähdet tekemään pyörähdystä.
Nojaa eteenpäin ja paina pääsi alas. Ojenna oikeaa kättäsi ja aseta mela niin eteen ja alas kuin vain helposti pystyt. Istu tukevasti polvet kantta vasten ja jalkapohjat jalkatukia vasten. Tällöin pysyt hyvässä asennossa kajakin kaatuessa, sen sijaan että putoaisit pois.
Nojaa hieman vasemmalle ja kajakki kaatuu. Nyt kun olet veden alla pää alaspäin, on tärkeää pysyä rauhallisena ja pyrkiä hahmottamaan tilanne. Paniikkin joutuminen on yleisin syy epäonnistuneisiin kajakkipyörähdyksiin.
Olet varmaankin jo suunilleen pyörähdyksen aloitusasennossa. Nojaa vielä hieman eteenpäin ja työnnä melaa eteen ja aavistuksen kajakista poispäin. Tarkista, että molemmat kätesi ovat pinnan yläpuolella.
Tarkista myös, että melan lapa on oikeassa asennossa. Voit esimerkiksi taputtaa melaa vedenpintaa vasten, tai yksinkertaisesti tarkistaa lavan asennon kädelläsi. Sinulla on riittävästi happea ainakin kahteen kunnolliseen kajakkiyritykseen, joten älä hätäile alkuvalmisteluissa.
Nyt olet valmis aloittamaan pyörähdyksen. Perusidea on tehdä suuri kaarimainen pyyhkäisy vedenpintaa vasten alkaen kajakin keulasta ja päättyen lähelle kajakin perää. Tämä veto antaa sinulle tarpeeksi tukea, jotta pystyt suoristamaan kajakin ja lopulta nostamaan myös ylävartalosi ylös vedestä. Ylävartalosi on vahva, joten käytä sitä vedon tekemiseen.
Pidä kätesi samassa asennossa vartaloosi nähden ja aloita veto suoristamalla ylävartaloasi. Pyri pitämään lapa oikeassa asennossa koko vedon ajan. Tällön saat aikaiseksi hyvän tuen ja löydät pian itsesi sivuttaisesta asennosta aivan pinnan tuntumasta.
Jatka pyyhkäisyä ylävartalollasi. Ensimmäinen tehtäväsi on saada kajakki suoristettua. Pidä ylävartalosi ja pääsi lähellä pintaa, mutta älä nosta niitä vedestä. Suorista kajakki kääntämällä lantiotasi ja painamalla polvellasi kajakin kantta vasten.
Nyt kun kajakki on melkei suoristunut, on aika saada myös ylävartalosi kajakin päälle. Jatka vetoa ja nojaa taakse päin takakantta kohden. Mikäli olet suoristanut kajakin tarpeeksi nopeasti, auttaa sen liike myös osaltaan ylävartalosi vetämisessä pois vedestä.
VINKKI:
– Joissain kajakkimalleissa istuinaukko saattaa olla sen verran korkealla, että taaksepäin nojaaminen on hankalaa. Tällön voit nostaa takamuksesi aavistuksen irti penkistä, mutta varo ettet lipsahda ulos kajakista.
Pyörähdyksen loppupuolella voi vedon jatkaminen taaksepäin tuntua hankalalta. Paina sen sijaan melan lapaa alaspäin ja yritä kammeta kajakki allesi. Jos mela uppoaa, voit kääntää vedon jatkumaan eteenpäin, mutta muista pitää lapa nousevassa kulmassa vetoon nähden. Pyri lopuksi pääsemään tasapainoon ja varo, ettet kaadu heti uudestaan.
Entäpä jos kajakkipyörähdys ei onnistu? Jos jossain vaiheessa suoritusta, alkaa tuntumaan, että se ei tule onnistumaan, on viisaampaa keskittyä saamaan pää pinnalle. Tällä tavoin voit ainakin saada lisähappea seuraaviin yrityksiin. Pyri myös pääsemään takaisin aloitusasentoon ennen kuin alat vajoamaan takaisin veden alle.
Jos onnistuminen ei ole edes lähellä, kannattaa pyrkiä herättämään muiden melojien huomio hakkaamalla kajakin pohjaa käsilläsi. Mikäli ystäväsi ovat nopeita, he voivat tuoda kajakin keulan ulottuvillesi ja voit nostaa itsesi pystyyn niin kutsutulla autetulla kajakkipyörähdyksellä.
Jos ilma alkaa loppumaan on ainoa vaihtoehtosi irroittaa aukkopeite ja kömpiä ulos kajakista.
VINKKI:
– Epäonnistumiseen johtavien tekijöiden jäljittäminen on usein hankalaa. Pidä ainakin huolta, että lapa on oikeassa kulmassa, istut tukevasti ja malta olla nostamatta päätäsi ylös vedestä liian aikaisin.
© 2019 Melontaopas.fi | Credits | Terms, Privacy & Cookie consent