Kaatuneen melojan pelastamiseksi eli reskuttamiseksi on olemassa lukemattomia eri tapoja. Sopivin tapa riippuu tilanteesta, mutta seuraavaksi esiteltävä niin kutsuttu "Heel Hook" reskutus on yksi toimivimmista. Esimerkiksi voimaa ja notkeutta tarvitaan paljon vähemmän yleisemmin opetettuun x-reskutukseen verrattuna.
Kajakki on hyvä tyhjentää enimmistä vesistä ennen takaisin kiipeämistä. Tämä on opastettu tutoriaalissa Autettu kajakin tyhjentäminen. Seuraavaksi käymme askel askeleelta läpi reskutuksen vaiheet.
Avustaja siirtyy kaatuneen melojan kajakin viereen siten, että keulat osoittavat eri suuntiin. Sitten hän laittaa molempien melat syliinsä, jossa ne ovat hyvässä tallessa ja jättävät molemmat kädet vapaiksi. Tämän jälkeen hän ottaa tukevan otteen kaatuneen kajakin istuinaukon etuosasta. Pelastettava asettautuu kajakkinsa toiselle puolelle, istuinaukon taakse.
Pelastettava ottaa kiinni avustavan melojan kajakista, joko kansiköysistä tai istuinaukon reunasta. Tämän jälkeen hän vetää ylävartalonsa oman kajakkinsa takakannelle ja samalla heilauttaa jalkansa istuinaukon sisään. Sitten hän ikään kuin lukitsee jalkansa painamalla kantapäänsä etukantta vasten.
Tämän jälkeen pelastettavan on melko helppo vetää itsensä kajakin takakannelle käyttämällä jalkavoimia. Tämä vaihe saattaa vaatia avustavalta melojalta melko paljon käsivoimia, joten pelastettavan on syytä varoa äkkinäisiä liikkeitä.
Pelastettava meloja siirtää molemmat jalkansa kajakin sisään ja kääntää itsensä rauhallisesti oikein päin. Avustava meloja pitää kajakit yhdessä, kunnes pelastettava on saannut aukkopeitteen kiinni ja tyhjentänyt kajakinsa vedestä.
© 2019 Melontaopas.fi | Credits | Terms, Privacy & Cookie consent