Kaatumista on syytä harjoitella, vaikkakin kajakilla meloessa se on melko epätodennäköistä ja kajakista useimmiten tipahtaa ulos lähes automaattisesti.
Kokemus veden alla toimimisesta on tärkeää etenkin jos harjoittelet kajakkipyörähdystä, tuentoja tai muita suorituksia joissa kastuminen on taattua.
Kajakista ulos tuleminen vaatii vain pari sekuntia, eli sinun ei tarvitse olla sukellusmestari. Pidä kuitenkin kaveri lähettyvillä kaiken varalta. Tarkista myös, että vesi on riittävän syvää, ettet vahingossa lyö päätäsi pohjaan.
Aluksi voi olla hyvä idea harjoitella ilman aukkopeitettä, mutta nyt käymme vaiheet läpi aukkopeitteen kanssa.
Tarkista, että aukkopeitteen irrotusremmi on näkyvillä. Paina polvet kantta vasten, jotta pysyt paikallasi kajakin kaatuessa. Pidä mela normaalisti käsissäsi. Vedä henkeä ja kaada itsesi nojaamalla hieman eteenpäin jommalle kummalle puolelle.
Pyri aluksi rauhoittamaan itsesi. Jos kaverisi on lähettyvillä, voit harjoitella avun hälyttämistä. Laita mela syliisi ja rummuta kajakin pohjaan käsilläsi. Jos ystäväsi on nopea ja huomaa kaatumisen, hän voi tuoda kajakkinsa keulan ulottuvillesi ja voit nostaa itsesi takaisin pystyyn. Tätä menetelmää kutsutaan autetuksi kajakkipyörähdykseksi ja sen avulla pelastautuminen on helpointa.
Useimmiten kaverin saapuminen kuitenkin kestää, joten sinun täytyy poistua kajakista päästäksesi pinnalle.
Kun haluat päästä ulos kajakistasi, laita mela syliisi, etsi käsiisi aukkopeitteen irrotusremmi ja vetäise aukkopeite pois.
VINKKI:
– Mikäli remmi olisi jäänyt aukkopeitteen alle, voisit etsiä käsiisi aukkopeitteen reunan ja vetäistä aukkopeitteen irti myös sieltä. Helpoiten peite aukeaa tällöin aukon sivuilta.
Työnnä itsesi käsilläsi rauhallisesti ulos kajakista ja nouse pintaan. Poistuessasi kajakista, pyri pitämään pää mahdollisimman lähellä pintaa ja liiku rauhallisesti, sillä vesi voi olla matalaa ja pään lyöminen kiveen kohtalokasta. Pidä kajakki ja mela hallussasi, sillä kovassa paikassa jommankumman menettäminen voi aiheuttaa ylimääräisiä ponnisteluja.
Mikäli joudut uimaan kajakin kanssa, on useimmiten järkevintä pitää kajakki väärinpäin, sillä kajakin sisään jääneet ilmataskut estävät melko tehokkaasti kajakkia hörppäämästä lisää vettä. Oikein päin kääntynyt kajakki olisi epävakaa ja aallokossa lisää vettä hörpätessään saattaisi vajota entisestään.
Jos olet kaatuessasi menettänyt melasi, ota ensin kiinni kajakkisi keulasta ja vasta sen jälkeen ui melasi luo vetäen kajakkia perässäsi. Kajakki nimittäin lähtee paljon melaa helpommin tuulen ja aaltojen mukaan.
Kajakin kanssa on helpointa uida vetämällä sitä perässä. Mela on hyvä laittaa samaan käteen, kuin millä pidät keulasta kiinni. Uintitekniikalla ei ole väliä ja voit vaihdella sitä estääksesi väsymystä. On parempi pitää kajakki tuulen puolella, jottei se pääse vahingossa karkuun. Isossa aallokossa on kuitenkin parempi pitää itsensä kajakin ja tuulen välissä ja siten estää kajakin vyöryminen päälle.
Uiminen kajakin kanssa on hyvälläkin säällä raskasta ja aina ranta ei ole lähettyvilläsi. Siksi on tärkeää opetella myös muita pelastautumistapoja. Älä koskaan jätä kajakkiasi, sillä vettä hörpänneenäkin se tarjoaa hyvän kellunta-avun ja sen huomaaminen merestä on huomattavasti yksinäistä uimaria varmempaa.
© 2019 Melontaopas.fi | Credits | Terms, Privacy & Cookie consent